Raf Geudens: "PLATO is als een eerste lief, die band is blijvend"

Oprichter en ceo Raf Geudens van Aquaconcept uit Beveren Waas en zijn rechterhand Wim Heyvaert operations manager bouwden een kmo uit die vandaag in de Benelux marktleider is in trendy douchedeuren. Raf is al zes jaar een trouw PLATO lid Wim zette de stap in 2014. Onlangs kwam ik samen met enkele PLATOnisten uit mijn eerste groep. Het is als een eerste lief die band is blijvend glundert Raf.

De eerste jaren waren een ontdekkingstocht voor Raf. "Wim en ik werken elke dag nauw samen maar onze wereld samen is een kleine wereld Ik vergat soms om me heen te kijken. In 2010 leek het alsof ik alleen op een heuvel stond Ik had nood aan nieuwe input. Dat jaar boekte ik een woestijnreis naar Marokko met vrienden. Op het vliegtuig las ik een artikel over PLATO. Het concept intrigeerde me. Het toeval wil dat Jan Adriaens van het bedrijf Schuilenburg uit Dendermonde mee was. Hij deed al PLATO en gaf me de raad: "Raf schrijf je in." Wim had ook honger naar informatie en naar kennis. "Ik wou mensen ontmoeten uit andere sectoren. Ik wou weten hoe zij werken. Hoe lossen zij bepaalde problemen op. Een alcohol policy bijvoorbeeld. Je kan een sociaal secretariaat aanspreken dat helpt met de juridische kant. Maar als een situatie zich stelt dan moet je kunnen ingrijpen. De PLATO groep gaf mij con crete tips waarmee ik meteen aan de slag kon." "Een PLATO collega onderhandelde een overname" haalt Raf aan. We praatten er meerdere sessies over. Hoewel hij het niet gebolwerkt kreeg bleef het verhaal mij bij. Je volgt de evolutie van andere bedrijven op de voet. PLATO motiveert me geeft me zelfvertrouwen om ook stappen te zetten en alert te zijn voor knipperlichtsituaties.

Geen kant en klare chip

Dankzij PLATO werkten we vorig jaar onze missie visie en strategie uit. "We werken nu met financiële dashboards en KPI's", vertelt Wim. "Ook wat betreft de kostprijscalculatie gingen we erop vooruit", vult Raf aan. "Verder kwam het belang van een raad van advies regelmatig aan bod. Wij hebben inmiddels een sterke raad van advies met verschillende mensen die ik via het PLATO netwerk heb leren kennen."

"Zie PLATO niet als een kant en klare chip", beklemtoont Raf. "Het zorgt voor bewustwording en zet een groeiproces in gang. Neem de tijd om de informatie uit de sessies te verwelken De grootste fout die je kan maken is dat je na een sessie binnenstormt op het werk en zegt "Nu gaan we veranderen." Temper je enthousiasme. Doe niet teveel. Maak keuzes."

Ook interesse in PLATO

In het vooijaar van 2017 starten verschillende PLATO trajecten. Op een Meet Greet krijgt u naast info over PLATO ook een update over een actueel thema van een expert. Deelname is gratis. Schrijf wel vooraf in via www.voka.be/opleidingen